De Rozengaard

Vraagstelling: 

Een braakliggend terrein langs het historische lint tussen de kernen Etten en Leur, welke aan alle zijden omgeven is door rustige woonstraten, dichtbij de kern Leur, de bushalte en een hertenpark is een gedroomde locatie voor een nieuw seniorencomplex.

Methode: 

Belangrijk is het om te zorgen dat naar elke straat een voorgevel gekeerd is. Verder vinden senioren het prettig om vanuit de woning uitzicht te hebben over een levendige wijk en ook om dichtbij gemeenschappelijke voorzieningen zoals gemeenschapsruimten en liften te zitten. Het droog naar de buren kunnen lopen is erg gewenst evenals grotere doorgangen en ruimten om met stok, rollator of scootmobiel gemakkelijk op de gewenste plek te komen. Veel van deze eisen kwamen voor in het nieuwe woonkeur, dat nog in de maak was en dat graag een aantal proefprojecten onder zijn hoede wou nemen. De Rozengaard werd er één van!

Resultaat: 

Om het relatief grote programma van 27 appartementen goed in te passen binnen de kleine schaal van de omgeving is gekozen voor een opdeling van de bouwmassa in 3 bouwblokken rondom een multifunctionele ruimte. Langs drie van de vier wegen is nu een bouwblok met appartementen gesitueerd de vooruit stekende kopgevels markeren de verschillende entrees van het wooncomplex. Alle appartementen hebben een eigen balkon met uitzicht op straat en een berging in het appartement met toegang tot de galerij voor de scootmobiel. De straatzijde is in metselwerk met veel diversiteit en kleinschaligheid in aansluiting op de omgeving, de gemeenschappelijke binnenzijde van het complex daarentegen is geheel in hout en glas voor een vriendelijke uitstraling rond de gemeenschappelijke activiteiten zalen. Door toepassing van domotica en speciale bouwkundige voorzieningen kunnen senioren hier lang zelfstandig blijven wonen.