Woonhuis Lanenbuurt

Vraagstelling: 

In de Lanenbuurt te Elst heeft het GEM Westeraam een viertal vrije kavels in de verkoop. Bij wijze van experiment zijn deze kavels in de verkoop gegaan, met hierbij een afgerond voorlopig ontwerp. De kopers hebben de mogelijkheid om dit ontwerp, binnen marges, aan te laten passen aan hun persoonlijke wensen. Hiermee wordt voorkomen dat kopers een langdurig traject van woningontwerp en welstandsbeoordeling ingaan.

Methode: 

Deze aanpak van GEM Westeraam vroeg om een uitgesproken woningontwerp. Dit ontwerp moest de flexibiliteit bieden om voor de verschillende kavels op verschillende positionering in te spelen. In de woning moest voldoende ruimte zijn om verschillende indelingsvarianten te creëren. Inmiddels is er op één van de kavels een woning gebouwd. Samen met de bewoners is het eerste ontwerp aangepast aan hun persoonlijke wensen, behoeftes en de positie van de kavel in de wijk.

Resultaat: 

Het ontwerp voor GEM Westeraam is gebaseerd op een traditionele woning met kap, maar met een hedendaagse voorgeving. Het ontwerp heeft een duidelijk gemarkeerde entree partij en is voorzien van een sterk hoekaccent. Door te spelen met de metselrichtingen wordt er extra aandacht op deze accenten gevestigd. Samen met de bewoners van de gebouwde woning is er een variant van het ontwerp ontwikkeld, die al deze aspecten bevat, met daarbij ruimte voor de persoonlijke woonwensen van de bewoners.