Fratersveste

Vraagstelling: 

De gemeente Goirle heeft een prijsvraag uitgeschreven voor de herbestemming van het Fraterswoongebouw. Dit woongebouw maakt onderdeel uit van het historische kloostercomplex in Goirle, waarin nu het cultureel centrum Jan de Besouw in is gevestigd. De inzending van K3 heeft deze prijsvraag gewonnen.

Methode: 

De bestaande gevels en dakopbouw van het pand zijn behouden, zodat het gebouw in  voorkomen niet gewijzigd is. De trappartijen en bestaande tussenwanden zijn verwijderd. De bestaande vloeren die op deze wanden rusten zijn hierbij opgevangen door een web van stalen liggers.

Resultaat: 

De historische structuur van het pand  met een centraal stijgpunt met aan beide zijden vleugels is behouden. Per etage zijn er twee appartementen gerealiseerd. De zoldervloer is deels verwijderd en als vide aan de bovenste appartementen toegevoegd. Dit resulteert in ruime, lichte appartementen.