Herbestemming Onze Lieve Vrouwekerk

Vraagstelling: 

De Onze Lieve Vrouwekerk is een neo-romaans kerkgebouw uit het begin van de twintigste eeuw. De parochie werd gedwongen dit kerkgebouw te verkopen. Sloop en nieuwbouwplannen liepen dood. Woningcorporatie Portaal was bereid te onderzoeken of woningen in het kerkgebouw konden worden gerealiseerd. K3 is gevraagd hiervoor een ontwerp te maken.

Methode: 

Over het ontwerp is vanaf het eerste begin uitgebreid gecommuniceerd met de parochie, omwonenden en de gemeente. Het ontwerp werd door alle betrokkenen enthousiast ontvangen. Door de inbouw van woningen kon het karakteristieke kerkgebouw voor de wijk behouden blijven. Het kerkgebouw heeft een belangrijke cultuurhistorische betekenis voor de wijk.

Resultaat: 

De herbestemming heeft 32 gevarieerde, aantrekkelijke woningen in vijf bouwlagen opgeleverd. Tegelijkertijd is de kerk in zijn waarde gelaten. Met name de ruimtelijke kwaliteit van de centrale gang met de binnenpleinen is bijzonder. Het opgetilde koor met de monumentale glas-in-loodramen en de nog aanwezig plafondschilderingen vormen herkenbare verwijzingen naar het religieus verleden van het gebouw.

Reacties: 

Bij bijzondere gelegenheden wordt het gebouw opengesteld voor het publiek. De aanloop is altijd groot en de opgehaalde herinneringen van de parochianen zijn hartverwarmend.

In 2005 heeft K3 voor dit plan de 1e prijs van de vakjury en de publieksprijs gewonnen in het kader van de Heuvelinkprijs, de Arnhemse architectuurprijs met dat jaar als thema “herbestemming”. Een citaat uit het juryrapport: “...Gezegend zijn de bewoners van dit originele, neogotische gebouw. Gezegend is de wijk, die dit vertrouwde ijkpunt in zijn midden mocht houden. En alle lof en eer en glorie aan de architecten die deze titanenklus tot een goed einde wisten te brengen, zonder de oorspronkelijke bestemming geweld aan te doen...”