Stationspostkantoor

Vraagstelling: 

Het oude postdistributiekantoor in Arnhem (1887) stond tien jaar geleden in de weg bij de plannen voor het nieuwe Stationsgebied. Om het gemeentelijk monument toch te behouden ontstond het plan het gebouw niet te slopen, maar te demonteren en elders weer op te bouwen.

Los hiervan was K3 al enkele jaren betrokken bij de herstructurering van de Arnhemse wijk Klarendal. Daar werd een aantal panden gesloopt om een ruimere en waardigere entree van de wijk te maken.

Methode: 

Het idee ontstond om het oude postkantoor op de entreelocatie van Klarendal in te passen. De neoclassicistische gevel paste wonderlijk goed in de omgeving. Omdat het oude interieur niets oorspronkelijks meer had en de zolderkap in slechte staat verkeerde, zijn uiteindelijk alleen de geveldelen verplaatst. In totaal zijn de gevels in meer dan 150 delen gezaagd, die op de bouwplaats werden samengevoegd.

Resultaat: 

De invulling van het nieuwe gebouw 'Station Klarendal' genoemd, bestaat uit een restaurant op de begane grond, met daarboven atelierruimtes en twee woningen in de kap.

Het verplaatste gebouw vormt, samen met de ontwikkeling van een modekwartier in de directe omgeving, een ingrijpende revitalisatie van een tot voor kort problematisch deel van de stad.

Reacties: 

Het project heeft al een aantal prijzen gewonnen:

  • 2011: Gulden Feniks (uitgeschreven door het Nationaal Renovatie Platform)
  • 2010: publieksprijs Nacht van de Architectuur in Arnhem, uitgeschreven door dagblad De Gelderlander, gekregen voor “de beste bijdrage aan de stad van de laatste 10 jaar”.
  • 2010: jaarprijs Vereniging Stadsschoon Arnhem