Kollum Buitenpost

Vraagstelling: 

Tussen Kollum en Buitenpost is een gebied met agrarisch land, houtwallen en enkele boerderijen waar enige verdichting mogelijk is zodat er een sociaal veiligere en attractievere overgang tussen de beide dorpen is. Echter hoe krijgen we toekomstige bewoners zover om in het uiterste noorden van ons land te gaan wonen.

Een onderzoeksbureau heeft middels “branding” vastgesteld dat het beste kan worden ingezet op paardenliefhebbers omdat deze groep bereid om voor het landelijk leven tussen de paarden te verhuizen naar Friesland om daar betrekkelijk goedkoop een groot landhuis te kunnen bouwen met veel weidegrond eromheen voor de paarden.

Methode: 

“Ranch Fryslân” heeft dit project als naam gekregen. Met dit plan word voorzien in 50 individuele landgoederen met een eigen droomboerderij, landhuis of villa en daarnaast genoeg ruimte voor stalling op eigen terrein en door bomen omzoomde, groene weiden voor de paarden. De kavels variëren in grootte tot maar liefst 12.000 m2 en zijn gebaseerd op de bestaande verkaveling, door een verdubbeling van de bestaande houtwallen ontstaan prachtige uitrijmogelijkheden naar het omliggende gebied Verder zijn er nog gemeenschappelijke voorzieningen als stapmolens, pensionstallen, manege met binnen- en buitenbakken en een veld voor hippische evenementen. Dit is uniek en naar alle waarschijnlijkheid eenmalig in Nederland.